Kan ik versturen vanuit mijn eigen domein/adres?

De nieuwsbrieven die u met MailingLijst verzendt zullen in de regel een afzenderadres hebben uit naam van mailinglijst.nl zoals: uworganisatie@mailinglijst.nl. Op uw verzoek kunnen we “uworganisatie" nog voorzien van een aantal varianten (aliassen). Voordeel van verzenden vanuit @mailinglijst.nl is dat wij al uw bounce terugontvangen en deze kunnen verwerken in uw adressenlijsten. 

Verzenden vanuit eigen domein

Het is ook mogelijk om namens @uwdomein.nl te verzenden. Als we dat zonder uw toestemming doen zal de ontvanger het “verdacht” vinden dat wij mail versturen uit uw naam. De kans is groot dat mail dan als ongewenste e-mail (of junk-mail of spam) wordt beschouwd.

Om dit te voorkomen dienen (door uw ICT beheerder) een paar aanpassingen te worden gedaan:

  1. In de DNS op het internet (waar uw domeinnaam is ingesteld) moet MailingLijst worden toegevoegd als vertrouwde mailserver. Dit gebeurt middels een SPF en DKIM record.
  2. Er moet op uw mailsysteem een mailbox zijn of worden aangemaakt waar alle retourmail (vanwege niet bestaande adressen, afwezigheidsassistenten e.d.) op binnenkomt.
  3. Als u (ons advies) gebruik wilt maken van de bouncebox in MailingLijst dan moet mail daar naar toe geforward te worden.

Wij adviseren u dit met uw systeembeheerder te bespreken en dit artikel door te sturen.

1. Aanpassing in de DNS

LET OP! Aanpassing van de instellingen in de DNS kunt u het best laten doen door uw systeembeheerder. Een verkeerde instelling kan er voor zorgen dat uw website onbereikbaar is of dat u geen e-mail meer ontvangt.

Hieronder hebben we de instructie opgenomen over welke aanpassingen er gedaan moeten worden. 

Aanpassing: SPF

Sender Policy Framework (SPF) is een methode voor de e-mail providers om te controleren of een mailserver vanuit naam van een domein mag verzenden. U moet dus malinglijst.nl toestemming verlenen om namens @uwdomein.nl nieuwsbrieven te versturen. 

Met toevoeging van  include:spf.mailinglijst.nl in het SPF record laat u de ontvangers weten dat mailinglijst geautoriseerd is om uit naam van uw domein te verzenden. 

SPF records zijn DNS records van type TXT met als naam uw domeinnaam en een tekst tussen aanhalingstekens in een speciaal formaat (er is ook een DNS-recordtype SPF, maar dat wordt niet meer gebruikt). Als u een SPF record voor een nieuw domein aanmaakt, of uw domein nog geen SPF record heeft, raden wij de volgende inhoud aan:

"v=spf1 a mx include:spf.mailinglijst.nl ~all" 

Indien de DNS voor uwdomein.nl reeds een SPF record heeft, dan kunt u deze aanpassen/uitbreiden om ook mailinglijst.nl te authoriseren. 

Als voorbeeld: als uw domein Google Apps als mailserver gebruikt, dan is de volgende SPF record waarschijnlijk uw huidige SPF record:   v=spf1 a mx include:_spf.google.com ~all. Om mailinglijst.nl ook te autoriseren kunt u het huidige spf-record als volgt uitbreiden:
v=spf1 a mx include:_spf.google.com include:spf.mailinglijst.nl ~all 

Aanpassing: DKIM

DomainKeys Identified Mail (DKIM) is een methode om de authenticiteit van e-mailberichten te valideren. Voor DKIM verificatie moet ook een aanpassing in de DNS worden gedaan. 

In de (host)naam van het nieuwe TXT record moet worden:  mailinglijst._domainkey  

En de tekst/inhoud de volgende (let op! Er moet een spatie tussen v=DKIM; en p= staan!): 

v=DKIM1; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQCl+yMO3ivuLTwh9eBVoVxpY1P fV8eo6EnPiAZ/s6kGw0kas5Rm34MCsDC6I2HgGaqPFDYOpTZ+aF+yyHd3WUtEnk6U CXFTQA3C18HVwO2a5I2+kLgaw0kXhkxr5pdC+o7MFZ0DnJZcTHlDGrvedQRGZbdQZ kPTYeAHK0UkurjIqwIDAQAB 

Er kunnen zonder problemen meerdere DKIM records in de DNS zitten. De unieke identificatie zit in de naam van het DKIM record:  mailinglijst._domainkey.uwdomein.nl

doorverwijzen naar het dkim record van MailingLijst is ook een optie:
DNS:  mailinglijst.nl
SLEUTEL:  mailinglijst._domainkey.mailinglijst.nl

Aanpassing: DMARC

Aan deze aanpassing hebben wij een specifieke pagina besteed: klik hier.

Controleren

Om te controleren of de SPF en DKIM instellingen goed zijn is een aantal online test-websites beschikbaar zoals: www.mail-tester.com/spf-dkim-check
Geef daar als domeinnaam: uwdomein.nl  en als DKIM-selector: mailinglijst 

NB. houd er rekening mee dat het 48 uur kan duren voordat een DNS-wijziging overal is verwerkt en wordt herkend. 

Een andere optie is om vanuit MailingLijst een test nieuwsbrief te verzenden naar een tijdelijk testmailadres van www.mail-tester.com

Zie ook: www.protodave.com/tools/dkim-key-checker of controleer uw domein met de mxtoolbox.com (ook voor spf-records) 

2. Aanmaken van een e-mailadres

Als uw SPF en DKIM instelling zijn gecontroleerd zullen wij de door u gewenste afzenderadressen toevoegen aan MailingLijst.
U moet ervoor zorgen dat er op uw systeem een mailbox* is met hetzelfde adres/dezelfde adressen.

Bijvoorbeeld:

Gaf dit artikel antwoord op je vraag? Bedankt voor de feedback! Het is niet gelukt, probeer het later nog een keer

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op Neem contact op