Kan ik versturen vanuit mijn eigen domein/adres?

De nieuwsbrieven die u met MailingLijst verzendt zullen in de regel een afzenderadres hebben uit naam van mailinglijst.nl zoals: uworganisatie@mailinglijst.nl. Op uw verzoek kunnen we “uworganisatie" nog voorzien van een aantal varianten (aliassen). Voordeel van verzenden vanuit @mailinglijst.nl is dat wij al uw bounce terugontvangen en deze kunnen verwerken in uw adressenlijsten. 

Het is ook mogelijk om namens @uwdomein.nl te verzenden. Als we dat echter zonder uw uitdrukkelijke toestemming doen zal de ontvanger het “verdacht” vinden dat wij mail versturen uit uw naam. Alle bounce en andere retourmail wordt dan ook naar dit adres verzonden.

Uitdrukkelijke Toestemming?
Een ontvangende partij zal willen verifiëren of wij van mailinglijst.nl wel geautoriseerd zijn om e-mail uit uw naam te versturen. Dit doet de ontvanger door dit aan uw DNS (Domain Name Server) te vragen via SPF (Sender Policy Framework). Om te controleren of het bericht dat wordt ontvangen door MailingLijst.nl is verzonden en niet onderweg door iemand is aangepast gebruiken we DKIM (Domain Keys Identified Mail).

De DNS wordt meestal beheerd door de provider die uw domeinnaam heeft geregistreerd.. Aanpassen van de DNS moet worden gedaan door uw provider of systeembeheerder. Hieronder hebben we instructie opgenomen over welke aanpassingen er in de DNS moeten plaatsvinden. 

AANPASSING: SPF
Sender Policy Framework (SPF) is een methode voor de e-mail providers om te controleren of een mailserver vanuit naam van een domein mag verzenden. U moet dus malinglijst.nl toestemming verlenen om namens @uwdomein.nl nieuwsbrieven te versturen. 

Met toevoeging van include:spf.mailinglijst.nl in het SPF record laat u de ontvangers weten dat mailinglijst geautoriseerd is om uit naam van uw domein te verzenden. 

SPF records zijn DNS records van type TXT met als naam uw domeinnaam en een tekst tussen aanhalingstekens in een speciaal formaat (er is ook een DNS-recordtype SPF, maar dat wordt niet meer gebruikt). Als u een SPF record voor een nieuw domein aanmaakt, of uw domein nog geen SPF record heeft, raden wij de volgende inhoud aan:
"v=spf1 a mx include:spf.mailinglijst.nl ~all" 

Indien de DNS voor uwdomein.nl reeds een SPF record heeft, dan kunt u deze aanpassen/uitbreiden om ook mailinglijst.nl te authoriseren. 

Als voorbeeld, als uw domein Google Apps als mailserver gebruikt, dan is de volgende SPF record waarschijnlijk uw huidige SPF record:  v=spf1 a mx include:_spf.google.com ~all. Om mailinglijst.nl ook te autoriseren kunt u het huidige spf-record uitbreiden:
v=spf1 a mx include:_spf.google.com include:spf.mailinglijst.nl ~all 

AANPASSING: DKIM
DomainKeys Identified Mail (DKIM) is een methode om de authenticiteit van e-mailberichten te valideren. Elk e-mailbericht dat wordt verzonden wordt met een geheime sleutel (key) ondertekend. De ontvangende mailserver controleert dan met een andere sleutel of het bericht niet onderweg is veranderd. 

Voor DKIM verificatie moet ook een aanpassing in de DNS worden gedaan. 

In de (host)naam van het nieuwe TXT record moet worden: mailinglijst._domainkey  

En de tekst/inhoud de volgende (let op! Er moet een spatie tussen v=DKIM; en p= staan!): 


v=DKIM1; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQCl+yMO3ivuLTwh9eBVoVxpY1P fV8eo6EnPiAZ/s6kGw0kas5Rm34MCsDC6I2HgGaqPFDYOpTZ+aF+yyHd3WUtEnk6U CXFTQA3C18HVwO2a5I2+kLgaw0kXhkxr5pdC+o7MFZ0DnJZcTHlDGrvedQRGZbdQZ kPTYeAHK0UkurjIqwIDAQAB 

Er kunnen zonder problemen meerdere DKIM records in de DNS zitten. De unieke identificatie zit in de naam van het DKIM record: mailinglijst._domainkey.uwdomein.nl

CHECK
Om te controleren of de SPF en DKIM instellingen goed zijn is een aantal online test-websites beschikbaar zoals: http://www.mail-tester.com/spf-dkim-check
Geef daar als Domeinnaam: uwdomein.nl en als DKIM-selector: mailinglijst 

NB. houd er rekening mee dat het 48 uur kan duren voordat een DNS-wijziging overal is verwerkt en wordt herkend. 

!!! check of er niet te veel spaties in de DNS-opname zitten. DKIM is daar heel specifiek in.

Zie ook: http://www.protodave.com/tools/dkim-key-checker/ of controleer uw domein met de mxtoolbox.com (ook voor spf-records) 

VERVOLG, HOE VERDER?
Als uw SPF en DKIM instelling zijn gecontroleerd zullen we de door u gewenste afzender adressen toevoegen aan MailingLijst en kunt u vanaf dat moment verzenden uit naam van die opgegeven adressen. Bijvoorbeeld:

  • nieuwsbrief@uwdomein.nl
  • lastminute@uwdomein.nl 
  • pers@uwdomein.nl
Gaf dit artikel antwoord op je vraag? Bedankt voor de feedback! Het is niet gelukt, probeer het later nog een keer