Kan ik mijn eigen lettertype gebruiken?

In je nieuwsbrieven kun je je eigen lettertypes (fonts) gebruiken voor zover de e-mailclients en webbrowser dat toestaan. Je eigen lettertype zal in ongeveer de helft van de e-mailclients te zien zijn, en is altijd zichtbaar als men de online versie van de nieuwsbrief bekijkt. We maken een sjabloon voor je waarin we je eigen lettertype gebruiken en bepalen ook altijd een backup-lettertype dat wordt gebruikt als browser/client van de ontvanger het gekozen font niet ondersteunt. We gebruiken backup-lettertypes die door vrijwel iedere browser/client wordt ondersteund.

Voorbeeld: wat is een backup-lettertype?
Als je bijvoorbeeld een Roboto-font wilt gebruiken als kop in je nieuwsbrief bestaat de kans dat die niet kan worden getoond op Apple-apparaten en zou je webbrowser een standaard lettertype gebruiken als Times Roman, maar er zijn vaak andere lettertypes beschikbaar die beter op de Roboto lijken. 
In je nieuwsbrief geef je dus aan welke lettertypes je voorkeur hebben en welke moeten worden overwogen als het gewenste lettertype NIET beschikbaar is.

Gebruik je bijvoorbeeld de Helvetica dan is een goed backup-lettertype de Arial omdat de Helvetica op Windows-machines niet kan worden gebruikt. Een ander voorbeeld is een lettertype Tahoma dat op de Mac niet voorkomt. Als backup-lettertype gebruiken we dan de Geneva die er op lijkt.

Voor MailingLijst zijn er twee soorten web-lettertypes:

  • Online fonts zoals de GoogleFonts die gratis beschikbaar zijn op: https://fonts.google.com.
  • Statische Fonts die vooraf naar je MailingLijst-account worden geĆ¼pload (gratis, of betaalde fonts).
  • De betaalde lettertypes komen in meerdere "formaten" zoals TTF (truetype), WOFF2, WOFF, SVG enzovoort. We nemen er een aantal op zodat ook hier de browser/client meerdere opties heeft. De WOFF worden door de meesten ondersteund.

Van ieder lettertype zijn vaak meerdere varianten beschikbaar: Regular, Bold enzovoort. De Bold-versie is meer geschikt voor koppen, en de Regular meer voor de "basis-tekst". Het is natuurlijk ook goed mogelijk om meerdere lettertypes te combineren voor optimale vormgeving. De Bold-variant is speciaal ontworpen voor "vette" weergave terwijl de Regular- wat dunner is ontworpen voor optimale leesbaarheid.

Lees ook: een kort artikel over op onze website.

Gaf dit artikel antwoord op je vraag? Bedankt voor de feedback! Het is niet gelukt, probeer het later nog een keer

Nog steeds hulp nodig? Neem contact op Neem contact op