Hoe maak ik een selectie?

In AdreZ kan je via Selectie > Selecteren elk denkbare selectie maken die je wilt, mits je selectiecodes en vrije velden goed zijn ingericht. Een selectie kan je op meerdere manieren maken, maar de meest gebruikte manier is op basis van selectiecodes. Onderin het scherm zie je altijd de vraagopbouw (dus hoe de selectie is opgebouwd). Het resultaat van de gemaakte selectie zie je altijd links bovenin. Via Selectie > Tonen kan je de gemaakte selectie bekijken en eventueel bepaalde contacten uit de selectie verwijderen. Het is ook mogelijk om via Adressen > Zoeken losse contacten toe te voegen aan de selectie.

Er zijn dus verschillende manieren om een selectie op te maken:

1. Selectiecodes

De meeste selecties worden gemaakt op basis van selectiecodes. Je kan heel eenvoudig meerdere selectiecodes toevoegen, verwijderen en overhouden in de selectie. Selectiecodes zijn de basis van het adressenbestand. De selectiecodes kan je beheren via  Extra > Opties > Selectiecodebeheer. Je kan zoveel mogelijk selectiecodes aanmaken als je wilt. Zorg altijd voor een duidelijke structuur.

2. Vrije Velden

Het is ook mogelijk om te selecteren op (de inhoud van) vrije velden. Bijvoorbeeld theaters die een grote zaal hebben met een capaciteit groter dan 500. Als het een vrij veld van het type Tekst is kan je % gebruiken. Daarmee selecteer je iedereen die dit vrije veld heeft toegekend. De vrije velden kan je beheren via Extra > Opties > Vrije Velden beheer.

3. Adresvelden

Een andere methode voor het maken van selecties is het selecteren op adresvelden. Er zijn meerdere adresvelden waaruit je kan kiezen. Je kan bijvoorbeeld een selectie maken van alle adressen in Amsterdam. Of van alle organisaties in het bestand, of bijvoorbeeld juist van alle contactpersonen die een e-mailadres hebben.

4. Memo

Het is ook mogelijk om op memo's te selecteren. Dit kan soms wat 'lastiger' zijn omdat het vrije tekst betreft.

Voorbeeld: Voor alle theaters maak je een memoveld en typt daarin informatie over het theater, bijvoorbeeld: heeft een piano en een nooduitgang. Vervolgens kan je een selectie maken op  Memo > Alle Memovelden > Bevat > Piano. Je hebt nu een selectie gemaakt van alle adressen met een memoveld waarin het woord 'Piano' voorkomt.

Onder  Extra > Opties > Memotypes kan je de memo’s beheren.

5. Regio

Maak een selectie op basis van regio. Zo kan je bijvoorbeeld een selectie maken van alle theaters in Noord-Holland. Het is mogelijk om bepaalde regio’s toe te voegen aan, te verwijderen uit of over te houden in de selectie. Bij het selecteren op locatie (straat, postcode, plaats, provincie en land) is er een extra optie: primair (standaard), niet-primair en alles. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen primaire adressen te selecteren.

6. Vragen

Opgeslagen selectievragen kan je direct aanklikken en opnieuw uitvoeren. Dit kan ook via het menu Selectie > Vragen.

7. Campagnes

Campagnes (uit AdreZ of MailingLijst) kan je kan je direct aanklikken, en daarmee selecties maken.

8. Acties

Je kan dus selecties maken op basis van acties. Bijvoorbeeld als je iedereen wilt selecteren waar je de afgelopen maand een telefoongesprek mee hebt gehad.

9. Speciaal

Hier zijn een aantal vaste selecties te vinden die je helpen bij het opschonen of beter inzicht krijgen in het bestand. Zo kan je bijvoorbeeld iedereen selecteren zonder selectiecode of iedereen met een incompleet adres etc.

Gaf dit artikel antwoord op je vraag? Bedankt voor de feedback! Het is niet gelukt, probeer het later nog een keer